Tak dla przypomnienia, przepis z mojego bloga, jeszcze w starym miejscu, być może wykorzystacie w tym roku. Można spokojnie już kisić. Ja zrobię to jutro i na pewno dodam zdjęcie:)
Kiszenie Barszczyku
Duży
2 litrowy słój parzymy wrzątkiem.2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego wrzucamy na dno słoika. 4 duże buraki ćwikłowe myjemy,
obieramy i kroimy w dużą kostkę. 4 ząbki czosnku obieramy i z połowy
kromki razowego chleba na zakwasie odkrajamy skórkę. Najlepiej jak jest
to sucha skórka, ale może być też świeża. Buraki, czosnek i skórkę chleba
wkładamy do słoika i zalewamy ciepłą , przegotowaną wodą. Wierzch
słoika zabezpieczamy gazą( super nadaje się pielucha tetrowa) i stawiamy
w ciepłym miejscu. Zakwas jest dobry za 4-6 dni w zależności od
temperatury i jakości chleba. Gdy już jest kwaskowy i smakuje jak
niesłony barszczyk przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.
Taki
barszczyk jest zdrowy i pyszny i można oczywiście robić go przez cały
rok. Ale najlepszy jest oczywiście w Wigilie.
Nigdy nie robiłam. Przepis prosty, a takie najbardziej sobie cenię :)
OdpowiedzUsuńMoże w przyszłym roku spróbujesz.Nie musi być nw święta!
OdpowiedzUsuń