piątek, 11 grudnia 2015

Kiszenie Barszczyku

Tak dla przypomnienia, przepis z mojego bloga, jeszcze w starym miejscu, być może wykorzystacie w tym roku. Można spokojnie już kisić. Ja zrobię to jutro i na pewno dodam zdjęcie:)


Kiszenie Barszczyku
Duży 2 litrowy słój parzymy wrzątkiem.2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego wrzucamy na dno słoika. 4 duże buraki ćwikłowe myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. 4 ząbki czosnku obieramy i z połowy kromki razowego chleba na zakwasie odkrajamy skórkę. Najlepiej jak jest to sucha skórka, ale może być też świeża. Buraki, czosnek i skórkę chleba wkładamy do słoika i zalewamy ciepłą , przegotowaną wodą. Wierzch słoika zabezpieczamy gazą( super nadaje się pielucha tetrowa) i stawiamy w ciepłym miejscu. Zakwas jest dobry za 4-6 dni w zależności od temperatury i jakości chleba. Gdy już jest kwaskowy i smakuje jak niesłony barszczyk przelewamy do butelek i trzymamy w lodówce.
Taki barszczyk jest zdrowy i pyszny i można oczywiście robić go przez cały rok. Ale najlepszy jest oczywiście w Wigilie.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam. Przepis prosty, a takie najbardziej sobie cenię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w przyszłym roku spróbujesz.Nie musi być nw święta!

    OdpowiedzUsuń