Dziś zapraszam na śledziowego posta. Śledzie są w moim domu potrawą lubianą i zaskakującą. Ciągle ktoś coś mąci w przepisach i zmieniają się wytwórcy. Tradycyjny śledź w oleju z rodzynkami i ziołami prowansalskimi wraca jednak jak bumerang. Dziś 3 śledziowe przepisy. Dwa które praktycznie rok do roku pojawiają się na naszym stole i jeden z nowych przepisów, który być może pojawi się w tym roku, jeśli na mecie nie wyprzedzi go śledź w buraczkach.
Jak przygotować śledzie
Każdy z przepisów jest na 0,5 kg śledzi. Można kupić śledzie solone i namoczyć je na noc w tłustym mleku, można kupić śledzie typu matiasy w oleju i przygotować je bez moczenia. Chociaż nawet jeśli kupuję owe matiasy i tak moczę je w mleku( godzinę). Po moczeniu śledzie trzeba opłukać w zimnej wodzie i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Do przedstawionych dziś przepisów śledzie należy pokroić w 3-4 cm kawałki.
Śledzie w oleju z ziołami prowansalskimi i rodzynkami.
danie nr.10
0.5 kg śledzi przygotowanych jak powyżej
2 duże cebule
łyżka rodzynek
łyżeczka ziół prowansalskich
ok 300 ml oleju
5-6 ziaren kolorowego pieprzu
szczypta soli
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy ziołami prowansalskim, oprószamy solą i macerujemy aż stanie się szklista. Następnie mieszamy cebulę z rodzynkami i pieprzem.
Śledzie i cebulę układamy warstwami w litrowym słoju i zalewamy olejem. Przechowujemy w lodówce.
Świąteczne Śledzie po Kaszubsku
danie nr 11
0,5 kg śledzi
Sos
200 ml oleju
2 cebule
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
4 ziela angielskie
4 goździki
Pokrojoną w piórka cebulkę przekładamy do rondelka i zalewamy olejem.Smażymy na szklisto na małym ogniu, następnie dodajemy pozostałe składniki sosu. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie chłodzimy. Śledzie warstwami zalewamy w dużym słoju sosem . Przechowujemy w lodówce
Śledzie w śmietanie z musztardą
danie nr 12
0,5 kg śledzi
200ml kwaśnej śmietany
łyżka musztardy
małe, kwaśne jabłko
mała cebulka
ogórek korniszon
łyżeczka suszonych warzyw z płatkami chili i lubczykiem ( można zrobić samemu mieszankę)
pieprz i sól do smaku
Cebulę, jabłko i ogórka kroimy w małą kosteczkę
Śmietanę mieszamy z musztardą, pokrojoną cebulą, ogórkiem i jabłkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy łyżeczkę mieszanki suszonych warzyw i ziół. Śledzie przekładamy do śmietanowej marynaty a następnie do słoika.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego
O tej porze taki wpis! Padne z głodu zanim kupię potrzebne składniki. Trzeci przepis muszę wypróbować koniecznie! Dorotko, gdzie dostanę taką mieszankę?
OdpowiedzUsuńElwirko to mieszanka targowa. I ja zglodnialam. Ostatni przepis próbowaliśmy z Pawłem na Andrzejki. Wysmienite
Usuń