Kapusta z grzybami ma wiele smaków. Chyba tyle ile regionów. Mam skłonności minimalistyczne
wiec moja jest najprostsza z możliwych. Oto niezawodny przepis.
Kapusta z grzybami
1 kg kapusty kiszonej
40 dag mrożonych grzybów, podgrzybki lub prawdziwki
1 duża cebula
1/3 kostki masła
sól i pieprz do smaku
4 ziela angielskie i 3 liście laurowe
Kapustę zalewam wodą i gotuję ok 10 minut odkąd się zagotuje, odlewam wodę, zalewam zimną i gotuję na niewielkim ogniu wraz z zielem i liściem laurowym.
Grzyby płuczę, zalewam zimną woda i gotuję 5 minut, następnie odlewam wodę i wrzucam grzyby do kapusty.
Cebulkę kroję w drobną kostkę i smażę na maśle na dość mocny złoto-brązowy kolor.Przekładam do kapusty z grzybami i wszystko razem gotuję do miękkości i odgotowania wody.Doprawiam do smaku i gotowe.Najlepsza jest następnego dnia więc można ją zrobić dzień przed wigilią. Można też zrobić wcześniej i zamrozić lub zapasteryzować . Moja w tym roku nie doczekała, będzie potrzebny dubelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz