czwartek, 25 lutego 2016

Schab faszerowany cebulką i papryką w beszamelowym sosie czosnkowym, z cytryną i miętą.

Zapraszam do gotowania. Przepis powstał w ciasnej mej kuchence z ...miłości do mojej siostry. Chciałam ją uczcić i poczęstować pysznych obiadem. Może powinnam go nazwać Schab dla Ani?


Zaczynamy
Porcja dla 6 osób

6 słusznej wielkości i grubości plastrów schabu
8 dużych liści kapusty pekińskiej
ćwiartka czerwonej i żółtej papryki
cebulka biała i czerwona
3 ząbki czosnku
pół litra mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
skórka otarta z jednej cytryny
kilka listków mięty
sól
pieprz, pieprz zielony

Liście kapusty pekińskiej sparzyć wrzątkiem, jak na gołąbki - ostudzić
Schab roztłuc na desce, posolić i popieprzyć z obu stron.
Cebulkę i paprykę pokroić w piórka
Na liściu kapusty kłaść plaster schabu, nakładać po troszkę cebulek i papryczek, zawijać jak roladki. Układać w naczyniu żaroodpornym na pozostałych liściach kapusty.
Przygotować jasny sos beszamelowy
Ja robię taki, 
 z podanych przeze mnie składników( bez gałki i oczywiście przyprawy ). Zamiast przyprawy pod koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko po ściągnięciu z ognia doprawiamy zielonym pieprzem, solą, dodajemy połowę skórki i 2 roztarte liście mięty. Sosem zalewamy mięso.Posypujemy resztą skórki i miętą. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut ściągamy pokrywę z naczynia.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie... ;)
    I wygląda, że szybki do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bardzo szybki. Muszę jak Nigela, gotować ekspresowo

    OdpowiedzUsuń