środa, 1 lutego 2017

Ryba na pierzynce porowej, w cieście francuskim

Obiecany przepis. Inspiracja z internetu.Zmodyfikowana do zawartości lodówki. 

Składniki
dowolna ryba, ja użyłam mintaja, 2 duże płaty. Rybę należy rozmrozić, doprawić solą i pieprzem
duży por
2 szklanki bulionu
łyżka oliwy
1 szt. gotowego ciasta francuskiego
1 jajko

Por kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie a następnie zalewamy dwoma szklankami bulionu. Gotujemy na małym ogniu aż bulion zredukuje się całkowicie. Następnie solimy do smaku.
Tak przygotowany por układamy wzdłuż rozwiniętego ciasta .





Na por układamy surową i doprawioną rybę. Ciasto nacinamy po bokach w 3 cm. paski i zawijamy nadzienie stylem warkoczowym. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. I gotowe.Można jeść na ciepło i zimno. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz