niedziela, 18 września 2016

Zapiekanka z burakami i figami

Dziś na życzenie Elwirki, rozgrzewająca, jesienna , przepyszna

Zapiekanka z burakami i figami

Porcja na 2 głodne osoby

3 ziemniaki
1 batat
2 buraki
1 marchew
1 papryka
1 cebula
5 zabków czosnku
1 mała cukinia
10 pomidorków koktailowych 
kilka plasterków chili
2 figi

Warzywa pokroić w talarki, cebulę w ósemki, paprykę w piórka.
Do naczynia do zapiekanek (najlepiej teflon lub kamionka) wlać łyżkę oliwy, na oliwę wyłożyć warstwami warzywa. Wierzch polać 2 łyżkami oliwy, posolić, posypać tymiankiem, gałką, słodką papryką, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie przykryć(jeśli nie ma przykrycia owinąć folią aluminiową). Piec 20 minut w 180stopniach.Odkryć, zamieszać drewnianą łyżką, osolić lekko i piec kolejne 20 minut bez przykrycia. Można posypać parmezanem
Smacznego


2 komentarze:

  1. Jakie to cuda na kiju smaczne wymyśla a taka szczuplutka 😤😤😤
    Pysznie wygląda! A dzisiejsza zapiekanka z IG spowodowała ze poszłam jesc dalej 😂😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana warzywa są nisko kaloryczne, ale do szczuplutkiej mi kawałek.Ty możesz sobie pofolgować w jedzeniu.A jak masz ochotę to zapraszam na wspólne szamanie.Pozdarwiam i dziękuję za miłą obeność

      Usuń