Dzień Dobry
Dzisiejszy wpis poświęcę rybom. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. W moim domu je się minimum 2 rodzaje ryb, chociaż często jemy 3 lub 4 rodzaje. Zawsze przygotowujemy karpia i łososia, reszta zależy od tego co złapie tato-zapalony wędkarz. Czasem jest to sandacz a czasem sum. Dziś podam przepis na tradycyjnego karpia, smażonego w panierce i łososia bez panierki z koperkiem i pieprzem cytrynowym.
Są to kolejne dwa przepisy Wigilijnego Menu 12 -stu potraw.Razem mamy już 8.
Karp Wigilijny
Sprawionego i umytego w zimnej wodzie karpia, kroimy na duże dzwonki a dzwonki dzielimy na pół wzdłuż kręgosłupa. Powstają takie kawałki - łódeczki. Kawałki solimy i wkładamy do niewielkiego naczynia. Zalewamy pełnotłustym mlekiem, tak by karp pokryty był w całości.Możemy dodać łyżeczkę majeranku roztartego w palcach. Karpia moczymy w mleku od 4 do 8 godzin. Zabieg ten ma za zadanie pozbawić karpia rybiego-mulistego posmaku.
Karpia wyciągamy chwilę przed smażeniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem cytrynowym, solimy i pieprzymy.
Tak przygotowaną rybę obtaczamy kolejno w mące-roztrzepanym jajku- bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
Prosty a zarazem idealny karp wigilijny.
Łosoś Wigilijny
Zazwyczaj kupujemy filety z łososia.
Świeże filety myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy pieprzem cytrynowym, posypujemy drobno posiekanym koperkiem.Filety smażymy na gorącym oleju, skórą do dołu przez 3 minuty, następnie przekładamy do zamykanego naczynia i pieczemy w piekarniku jeszcze 20 minut. Świetnie smakują z sosem z soku cytrynowego, chili i musztardy sarepskiej.
Kochana karpia robię identycznie! zostawiam w mleku na całą noc najprostszy a najsmaczniejszy ja smaze na klarowanym maselku :) ostatnio wpadł mi w oko taki patent aby mąkę białą zastąpić kukurydzą podobno ma wtedy piękny złoty kolor spróbuję w tym roku ;) i u nas ryby są obowiązkowe
OdpowiedzUsuńTeż o tym słyszałam. Na maśle na pewno jest przepyszny! To miłe, że Karp nas łaczy!
UsuńNie tylko Karp, dziewczyny moje Złote!
UsuńTak jest inny smak na maselku spróbuj;) kochane moje 😘😘😘
UsuńJesteście cudowne !!!!!
UsuńU nas karpia nie ma. Przyczyna prosta - nikt z nas go nie lubi :( Dorsz, pstrąg, łosoś - opiekane, jako ryba po grecku. uwielbiam! Już nie mogę się doczekać!
OdpowiedzUsuńElwira może kiedyś zjemy razem Wigile i spróbujesz ze Karp może być dobry
UsuńU mnie karpia nie ma, ale za to łosoś obowiązkowo co roku!
OdpowiedzUsuńJa też nie mogę się już doczekać... Echhhhh....
Ale to czekanie najprzyjembiejsze prawda?
Usuń