Dziś na życzenie Elwirki, rozgrzewająca, jesienna , przepyszna
Zapiekanka z burakami i figami
Porcja na 2 głodne osoby
3 ziemniaki
1 batat
2 buraki
1 marchew
1 papryka
1 cebula
5 zabków czosnku
1 mała cukinia
10 pomidorków koktailowych
kilka plasterków chili
2 figi
Warzywa pokroić w talarki, cebulę w ósemki, paprykę w piórka.
Do naczynia do zapiekanek (najlepiej teflon lub kamionka) wlać łyżkę oliwy, na oliwę wyłożyć warstwami warzywa. Wierzch polać 2 łyżkami oliwy, posolić, posypać tymiankiem, gałką, słodką papryką, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie przykryć(jeśli nie ma przykrycia owinąć folią aluminiową). Piec 20 minut w 180stopniach.Odkryć, zamieszać drewnianą łyżką, osolić lekko i piec kolejne 20 minut bez przykrycia. Można posypać parmezanem
Smacznego