niedziela, 18 września 2016

Zapiekanka z burakami i figami

Dziś na życzenie Elwirki, rozgrzewająca, jesienna , przepyszna

Zapiekanka z burakami i figami

Porcja na 2 głodne osoby

3 ziemniaki
1 batat
2 buraki
1 marchew
1 papryka
1 cebula
5 zabków czosnku
1 mała cukinia
10 pomidorków koktailowych 
kilka plasterków chili
2 figi

Warzywa pokroić w talarki, cebulę w ósemki, paprykę w piórka.
Do naczynia do zapiekanek (najlepiej teflon lub kamionka) wlać łyżkę oliwy, na oliwę wyłożyć warstwami warzywa. Wierzch polać 2 łyżkami oliwy, posolić, posypać tymiankiem, gałką, słodką papryką, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie przykryć(jeśli nie ma przykrycia owinąć folią aluminiową). Piec 20 minut w 180stopniach.Odkryć, zamieszać drewnianą łyżką, osolić lekko i piec kolejne 20 minut bez przykrycia. Można posypać parmezanem
Smacznego


Urlop fotostory

Niestety urlop skończył się w mgnieniu oka i już jutro powrót do całkowitej codzienności. Trzeba wpaść w rytm i będzie dobrze.Wrócę jednak jeszcze do chwil przemiłych.
Wyjazd udał się fantastycznie. Pogoda wymarzona, nie za gorąco i nie za zimno. Lekka bryza od morza. Ciepła woda. Wspaniałe jedzenie. 
Wakacje były inne niż wszystkie. Zorganizowane przez zaprzyjaźnioną marokańska rodzinę mieszkającą od 20 lat na Katalońskiej ziemi  obfitowały egzotycznymi smakami i widokami. Obca kultura otworzyła przed nami drzwi a my chłonęliśmy ją oczami i kubkami smakowymi. Dzieciaki zachwycone towarzystwem i obfitością wód pływających fantastycznie rozwinęły swoje umiejętności pływające. Wszyscy złotobrązowi tęsknimy za gorącym piaskiem i niebieskim morzem. Fotostory dla was i dla mnie, przywoła wspomnienia